Journalismin päivänä kysyin lähes täydeltä salilta, mitä tarkoittaa disruptio. Salissa taisi nousta vain kaksi kättä, vaikka disruptio on tila, jossa alamme parhaillaan kiemurtelee.

 

Disruptiomalli pohjaa Harvardin yliopiston taloustieteen professorin Clayton Christensenin näkemyksiin. Vakiintuneelle ja stabiilille alalle tulee uusi toimija, jota tyypillisesti kukaan ei aluksi ota vakavasti.

 

 Toimija, joka sitten hitaasti – tai yllättäen, riippuen näkökulmasta – rapauttaakin olemassa olevat rakenteet ja toimintamallit huomattavasti halvemmilla ja ketterämmillä ratkaisuilla.

 

Surullisin esimerkki lienee Nokia, joka ei ajoissa ymmärtänyt ottaa vakavasti iPhonen ja kosketusnäytön aiheuttamaa muutosta. Ääniteteollisuus ei puolestaan ymmärtänyt MP3-soittimien merkitystä, ja kameravalmistajat naureskelivat ensimmäisille kännykkäkameroille.

 

Printintekijät hymähtelivät vain hetki sitten internetille.

 

Toimintastrategioita disruptiotilassa on oikeastaan vain kaksi tai ehkä kolme, jos alan vaihtaminen lasketaan mukaan.

Ensimmäinen on tehdä enemmän, mutta halvemmalla eli siirtyä bulkkiin. Tämä tie on kuitenkin hyvin lyhyt. Aina löytyy niitä, jotka tekevät vielä enemmän ja vielä halvemmalla. Jotkut jopa maksavat siitä, että saavat nimensä näkyviin.

 

Toinen vaihtoehto on nostaa omaa jalostusastettaan. Tehdä sellaista, josta sekä asiakkaan, että ehkä jopa kuluttajankin mielestä kannattaa jotain maksaakin.

 

Kun katson perinneprinttimme ratkaisuja tässä tilanteessa, ihmettelen hieman. Oikea ratkaisu ei ole suputtaa alaisilleen, että ”nyt on vähän tuulista, mutta kyllä tämä tästä vielä...” Se on ihmisten älykkyyden aliarviointia.

 

Disruptio ei ole kriisi, vaan rakennemuutos.

 

Oikea ratkaisu ei myöskään ole tuottaa bulkkia säästöt silmissä kiiltäen, samalla päästäen irti kaikkein osaavimmista tekijöistä, joilla olisi kompetenssia luoda laatua.

 

Maan suurin kustantaja keskittyy muuten pölynimurien poistomyyntiin omassa verkkokaupassaan.

 

Siinä toteutuu se kolmas vaihtoehto.?

Disruption lyhyt oppimäärä

Disruptioteoria selittää hyvin myös meidän alaamme ja kertoo myös ne vaihtoehdot, jota tilanteessa on.

Journalisti, 13/2013