Laadun avaimet

 

 

Olen mielenkiinnolla seurannut lehdistömme strategiaa ja toimia käynnissä olevassa murroksessa. Muutos vaatii luovia ratkaisuja – alla niistä muutama.

 

Luovutaan työsuhteisista ja keskitytään täysin freetyövoimaan tai ttt-ihmisiin.

 

Ennen kaikkea yritetään luopua ansioituneista tekijöistä, joiden palkat ovat yksinkertaisesti vuosien myötä kivunneet turhan korkeiksi.

 

Freelancer valitaan hinnan mukaan. Ei haittaa, vaikka  esimerkiksi kuvaajalla ei olisikaan omaa kalustoa tehtävän suorittamiseen: lainataan talon kamerat ja linssit – pitäähän lehteen kuvia saada.

 

Lain vastaista, mutta tarkoitus pyhittää keinot, niinhän se oli?

 

”Lukijan kuvat” ovat hieno keksintö. Ei sinänsä haittaa, vaikka niissä ei olisi mitään sisältöä ja ne ovat pikselimössöä, jossa värien kohina tuo mieleen ruotsinlaivan pallomeren.

 

Lukijan kuvat ovat ylivoimaisia: ne ovat ilmaisia – tai maksavat ehkä leffalipun?

 

Järjestetään valokuvaus- ja kirjoituskilpailuja. Luonnollisesti kaikilla oikeuksilla, niin saadaan hyvää, kierrätettävää materiaalia edullisesti käyttöön.

 

 Palkkioksi riittää vaikka Viipurin matka.

 

Koska ala on totaalisessa kaaoksessa, kiristetään sopimuksilla kaikki oikeudet, mitä nyt ja tulevaisuudessa voidaan tekijöiltä ottaa.

 

 Avainsana: konserninlaajuinen kierrätys.

 

Nopeus on valttia uutiskilpailussa. Joten kirjoitetaan jutut valmiiksi etukäteen, niin saadaan ne sitten nopeasti ulos. Noloa ehkä, jos juttu ei sitten vastaakaan tapahtunutta... mutta ainakin se julkaistiin ennen kilpailijaa.

 

Pannaan pystyyn oma ”dokumenttikanava”

ilmaisista YouTube-videoista ja brandataan se lehden omiin nimiin.

 

Julkaistaan mainoksia uutisina. Maksetaanko näistä oikeasti lehdille on minulle vielä hieman epäselvää. Toivottavasti maksetaan.

 

Lista jatkuisi vielä.

 

Ei. Yllä oleva ei ole parodiaa. Se ei ole edes liiottelua. Jokainen esimerkki on todellinen, yhdestä ja samasta julkaisusta noin vuoden ajalta poimittu.

 

Yhdestä maan suurimmista lehdistä.

 

Näistä innovatiivisista toimista huolimatta myös kyseisen lehden levikki on kymmenen viime vuotta tasaisesti laskenut ja suunta jatkuu.

 

Miksiköhän?

Tarinaa lukijan kuvista ja luovista ratkaisuista, joita perinnemediamme on tehnyt tässä paradigmojen muutoksessa. Kaikki esittämäni esimerkit ovat todellisia, ja poimittu Ilta-Sanomista noin vuoden ajalta.

Journalisti 11/2012