Olen vakavissani. Onko valokuva/lehtikuva journalismia vai onko sen rooli vain tekstin kuvittaminen? Onko sellaista asiaa kuin ”kuvajournalismi” meillä edes olemassa? Onko kuvaaja vain tekninen suorittaja – napinpainaja – vai onko hän journalisti?

 

Jos kuva nähdään vain kuvituksena, lienee parasta ottaa se sieltä mistä saadaan paras hinta-laatu suhde? Lukijankuvat kelpaavat, samoin Flicker ja vastaavat lähes ilmaiset kuvapankit.

 

Monet lehdet toimivat näin. Jopa konsernitasolla linjataan siirtymistä yhä enenevässä määrin  ”riittävän hyvään” ja ennen kaikkea, edulliseen (lähes) ilmaiskuvaan.

 

Journalisteina tuskin kuitenkaan hyväksyisimme tekstiimme faktana ”joku sanoi jotakin sinnepäin...”. Silti ”joku otti jonkun kuvan, joka ei oikeastaan liity asiaan...” päätyy surutta lehtiemme sivuille päivittäin.

 

Vai onko kuva eri asia kuin teksti? Sehän on VAIN kuva, alisteisesta ”oikealle” journalismille – siis tekstille? Pakollinen väriläiskä, joka perhana vielä maksaakin?

 

On arvioitu, että vuonna 2011 kuvattiin enemmän valokuvia kuin koko ihmiskunnan historiassa siihen mennessä yhteensä.

 

Kuvat ovat myös eniten jaettu materiaali sosiaalisessa mediassa. Väitän: ihmiset kommunikoivat yhä enemmän kuvilla.

 

Legendaarisen Don McCullinin sanoin: ”Photography is the truth – in the hands of a truthful person”.

 

Mistä kuva kertoo ja miten se sen tekee? Kuka sen kuvaa, mikä on kertojan uskottavuus ja luotettavuus. Pitäisikö näihin kysymyksiin suhtautua hieman vakavammin?

Pitäisikö näistä myös keskustella, eikä vain etsiä, mistä väriläiskä irtoaa halvimmillaan?

 

Kuvajournalismia ei ole geneerinen arkistokuva tai ”riittävän hyvä” lukijan kuva. Näillä voi kuvittaa, mutta niillä ei ole mitään tekemistä todellisen kuvallisen kerronnan kanssa.

 

Ne eivät rehellisesti kerro yhtään mitään yhtään mistään.

 

Ja nykyisessa kuvia täynnä olevassa maailmassa ne eivät oikeastaan kiinnosta ketään.

 

Visuaalisessa kerronnassa laadulla ja tekijällä on väliä.

 

Oikeastaan millään muulla ei ole.

 

Onko kuva journalismia?

Kuvitetaanko kuvilla vain toimittajien juttuja - vai onko kuvilla oikeus itsessään olla journalismia? Tarvitaanko ammattikuvajournalisteja vai riittääkö tulevaisuudessa pelkkä lukijan kuva?

 

Journalisti 1/2013