Parhaat kuvat vailla julkaisijaa

Vuoden lehtikuvat on jälleen valittu. Suurta osaa niistä ei ole julkaista missään. Miksi ei?

 

Vuoden lehtikuvat valittiin muutama viikko sitten. Kun itse kuuluu samaan ammattikuntaan, tämä on yksi vuoden tärkeistä tapahtumista.

 

Rehelliset, vilpittömät onnittelut voittajille.

 

Jury on puhunut, ja pulinat pois.

 

Muutama asia kuitenkin jäi kaivelemaan mieltä. Ensinnäkin: suurta osaa palkituista kuvista ei oltu julkaistu missään. Kisaa seuranneessa keskustelussa tätä vähän kummasteltiinkin. Taisipa joku jopa ehdottaa, että kisaan saisi ottaa osaa vain julkaistuilla kuvilla.

 

Voisi sanoa, että vasta kuvan julkaiseminen lehdessä tekee siitä sananmukaisen lehtikuvan, ja vain tällaisilla kuvilla pitäisi voida osallistua. Mutta silloinhan kisan sisältö muodostuisi taittajien tai kuvatoimittajien mieltymyksien ja ammattitaidon mukaan. Valo­kuvaajalla kun on yleensä vähän päätäntävaltaa siihen, mikä päätyy julkaisuun.

 

Mistä tämä julkaisemattomuus kertoo? Onko kyse huonoista kuvista, huonoista kuvaajista, huonoista valitsijoista vai huonosta lehdistöstä? Kiireestä tai välinpitämättömyydestä?

 

 

 

Jotainhan täytyy olla pielessä, jos maan parhaiden lehtikuvaajien parhaat otokset eivät päädy lehtiemme sivuille.

 

Toinen silmiinpistävä seikka oli, että monet voittajista olivat niin sanottuja omia projekteja eli ei minkään viestimen tilaamia. Eivätkö lehdet enää tilaa visuaalisesti mielenkiintoisia juttuja? En missään nimessä kritisoi omia projekteja.

 

Päinvastoin: kuvaaja on ottanut selvästi journalistista vastuuta ja lähtenyt välineellään toteuttamaan jotain, jonka kokee tärkeäksi. Kysyn enemmänkin: miksi media ei koe samoja asioita tai teemoja tärkeäksi kuin kuvaaja?

 

 

Heijastaako tämä aikaa, jossa elämme? Lehdet täytetään lukijoiden kuvilla, ja todellinen kuvajournalismi – mitä se sitten ikinä onkaan – hakee ulospääsyä muualla?

 

Kuvilla väritetään muuten niin harmaita sivuja, ehkä todistellaan toimittajan sanomaa. Kuinka usein kuvilla kerrotaan tarina?

”Kuva tai kuvan henkilöt eivät liity juttuun”, lukee yhä useammin kuvatekstissä.

Onko yhteenveto kilpailusta: “Vuoden lehtikuvat eivät liity lehtiin?”

Journalisti 5/2013