Signaali-kohinasuhde

 

 

Se on jokaisen insinöörin peruskäsitteistöä, se opetetaan jo lukion fysiikan tunnilla.

 

Jokainen radiotoimittaja tietää sen: jotta äänityksestä saisi paremman, mikrofoni pitää tuoda lähemmäksi suuta. Tai jotenkin eliminoida taustahäly, jotta ääni erottuisi.

 

Jokainen valokuvaaja osaa sen: jotta kohde erottuisi paremmin ja kuva ei olisi pelkkää suttua, se pitää valaista kunnolla. Tai jotenkin keinotekoisesti poistaa kohina jälkeenpäin.

 

Jokainen menestyvä yrittäjä tuntee sen: jotta oma tuote olisi menestyksekäs, sen pitää olla parempi kuin kilpailijalla. Tai jotenkin kilpailija pitää pelata ulos kuvioista, pois häiritsemästä.

 

On siis kaksi tapaa saada sanomansa kuuluville, parantaa signaalia tai vaimentaa kohinaa.

 

Lisättäköön: signaalin parantaminen on aina paljon tehokkaampi, varmempi ja kestävämpi keino kuin kohinan poistaminen.

 

Mutta mediajohtajillemme tämä ei ole vielä auennut. Useammankin päätoimittajan kerrotaan antaneen ohjeita lehden tekemiseen: ”Ei pidä tehdä Ferraria, kun meille riittää Lada” tai ”älkää tehkö noin hyvää, meille kelpaa halvempikin”.

 

 

 

Mitä voidaan päätellä Keskisuomalaisen toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven ja päätoimittaja Pekka Mervolan muutama viikko sitten antamasta lausunnosta, jossa he vaativat rajoituksia Ylen nettisisällölle.

 

 Ongelma on heidän mielestään vakava: Yle syö heiltä potentiaalisia lukijoita.

 

Sanoma yhtyy kuoroon: Ylen roolia pitää rajoittaa, ei pelkästään verkkosisältöjen, vaan myös viihde- ja draamaohjelmien osalta, sillä ”yksityinen media pystyy hoitamaan tarjonnan mainiosti tai jopa paremmin” – eikä siis tuollaiseen tarvisisi verorahoja tuhlata.

 

 

Perinteiset printtitalot ovat valinneet metodikseen kohinanpoiston: vaaditaan kilpailijoita pois omilta markkinoilta ja samalla pyritään tekemään entistä halvempaa omaa tuotetta.

 

Kun sen sijaan pitäisi tehdä parempaa ja laadukkaampaa.

 

 Kohinanpoiston sijaan pitäisi nostaa signaalia, tehdä sellaista, josta joku olisi valmis jotain maksamaan.

 

 Keskittyä uusien säästämiskohteiden sijaan olennaiseen.

 

Muistaakseni sitä kutsutaan journalismiksi.

 

 

Yksi suosikkivertauksistani - signaali-kohina -suhteella voidaan selitää monia asioita. Myös median tilaa.

 

Journalisti 7/2012