Sopimus - NYT

 

 

Sanoma Magazines muisti avustajiaan joulun tienoilla mukavalla tavalla: Tässä uusi sopimuksemme. Allekirjoita tai työt loppuvat.

 

 Sanamuoto oli toinen, mutta viesti lyhykäisyydessään siinä. Sisältö sitä vanhaa tuttua: kaikki oikeudet, ei lisäkorvauksia, vastuut teille ja me emme neuvottele.

 

Sanoma News teki saman viime vuonna juuri ennen juhannusta. Kyse on talon vakiintuneesta tavasta toimia loma-aikana, kun hätääntyneen freelancerin on vaikea saada puhelimen päähän ammattiapua (lakimiehiä).

 

Kustantajien selitykset siihen, miksi sopimuksia pitää saada allekirjoitettuina juuri nyt, vaihtelevat, mutta pari teemaa toistuu.

 

Ensimmäinen väite on: Meillä menee huonosti, ala on kriisissä.

 

Sen näkee jokainen: yt-neuvotteluja on vähän joka talossa, lehtitalojen edustalla oli viime kesänä mielenosoituksia, laskevia levikkejä ja mainostulojen siirtymistä muualle. Kyseenalaisia lausuntoja, joita vuorineuvokset ja toimitusjohtajat suustaan kilvan päästävät.

 

Talojen voitot tosin pysyvät huomattavina... Tämä ei enää ole ”kriisi” vaan rakennemuutos.

 

 

 

Toinen väite on: Me emme tiedä, mitä on tulevaisuus, mutta meidän pitää varautua siihen.

 

Emme ehkä tiedä yksityiskohtia, mutta suunta on selvä: se ei ole pehmeä sanomalehtipaperi.

 

Tulevaisuuden media toimii ennen kaikkea verkossa ja sitä katsellaan enenevässä määrin tableteissa.

 

Tehdään kokonaisuuksia, sarjoja ja multimediaa, jotka koostuvat visuaalisista elementeistä – varmasti usein kuvista arkistojen kätköistä koottuna.

 

Globaalisti jaeltuna.

 

Niinpä parin viikon takaiset kustantaja Riitta Pollarin kommentit – että Sanoma Magazines Finland ei olisi perustamassa kuvapankkia vaan ”haluaa nyt vain turvata, että heidän materiaalinsa ei päädy kilpailijoille” – kuulostavat naiiveilta.

 

Kuvitelkaa tilanne, että Ilta-Sanomille tänään työskennellyt freelancer menisi kauppaamaan samaa tavaraa Kluuvikadulle huomenna.

 

Ammatillinen itsemurha - ei tapahdu kuin kerran.

 

Mitä ”kustantajat” tulevaisuuden mediamaailmassa kustantavat – jos ei tarvitse maksaa paperia, painomustetta, paperikoneita tai logistiikkaa?

 

Olisiko parempi nimi ”rahastajat”?

Ensimmäinen tilattu kolumnini Journalistissa. Sanoma News oli juuri alkanut agressiivisesti vaatia uusia sopimuksia, jossa heille tulee kaikki oikeudet materiaaliin, mutta oikeudelliset vastuut säilyvät tekijällä.

Journalisti 3/2012