Katson lehdissämme ja netissä julkaistuja kuvia. Samaa kuvatoimistokuvaa, arkistokuvaa ja lukijan kuvaa julkaisusta toiseen. Freelancetyön jatkuvuuden (yhä kapenevalla ansiolla) takaamiseksi pitäisi vielä allekirjoittaa sopimuksia, joissa luopuu kaikista oikeuksistaan.

 

 Lisätään siihen vielä yt-hippaleikki, jota harrastetaan lähes joka talossa. Kannattaisiko vaihtaa ammattia suosiolla?

 

Reutersin kuvasivusto The Wider Imagen ja koko heidän iPad-tuotantonsa Lontoon olympialaisissa viime kesänä antaa kuitenkin vihjeitä siitä, mitä tuleman pitää.

 

Ne pohjaavat valokuviin. Ja mikä kiinnostavinta, kuvaajat henkilöinä ovat keskeisessä roolissa. Jokaisen tarinan tai kuvan yhteydessä kerrotaan kuvaajasta.

 

Kuka hän on, mitä tekee, missä maassa asuu ja annetaan linkki hänen portfolioonsa.

 

”Yleisöä kiinnostaa ääni ja tekijä kuvien takana, meiltä pyydetään sitä jatkuvasti”, kertoo Jassim Ahmad, joka vastaa Reutersin multimediakehityksestä maailmanlaajuisesti.

 

 

Toinen esimerkki: Pictures of the Year International -kilpailun voitti tänä vuonna paikallislehti The Herald. Kotipaikka Dubois County, Idaho ja levikki 11 300.

 

Sen lauantaisin ilmestyvässä kuvareportaasista on etusivun lisäksi viisi kuusi sivua laadukkaita kuvasarjoja paikallisista ihmisistä ja ilmiöistä. Repparit eivät ”kuvita” kirjoitettuja juttuja.

 

 Lehdessä ei lasketa sekunteja uutisvoittoihin eikä aseteta deadlineja kuvaajille. Ei kerrota sanoin, vaan näytetään kuvin.

 

Viimeinen esimerkkini. Avaan iPadilla National Geographicin numeron elokuulta 2012.

 

 

Ensimmäisen artikkelin saldo: yksi sivu tekstiä, yksi interaktiivinen grafiikka, kuvanosto tekstillä ja 21 sivua kuvia. Kymmenen videota valokuvista.

 

Vanhat mediakanavat hiipuvat ja ala on käsittämättömässä kriisissä, mutta kuvaa käytetään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

 

 Ja kun tasapaksua massaa työntää joka tuutista, tarve erottua harmaudesta kasvaa. Silloin alamme puhua laadusta ja sen tekijöistä.

 

Miksi ammattini pysyisi samanlaisena?

 

Jo nyt siihen kuuluu valokuvien lisäksi videota, animointia, web-suunnittelua, grafiikkaa ja vähän koodiakin.

Kaikki niputettavissa otsikon ”visuaalisuus” alle.

 

Ja sille on satavarmasti kysyntää jatkossakin.

Uusi ammatti

Välillä tuntuu, että kaikki alan uutiset ovat vain negatiivisia. Halusin kirjoittaa positiivisen kolumnin, sillä rehellisesti uskon, että meillä on mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan.

 

 

Journalisti 21/2012